V posledních letech se velice populárni stalo topení briketami. Brikety sú výsledkem lisování drevěných zbytků (pilin) z jehličnatých a listnatých stromů pod vysokým tlakem do různého tvaru například ve tvaru kostky či válce. Brikety mohou být z míchaného dřeva nebo čisté. Nesmějí obsahovat kůru, protože to pak může snižovat výhřevnost. Výjimkou jsou jen noční brikety, které jsou vyrobeny z čisté kůry a mají za úkol temperovat objekt během noci.
Mají mnohem nižší obsah vlhkosti než dřevo, a proto vykazují mnohem vyšší výhřevnost než tradiční dřevo. Pokud spálíme briketu, v našem krbu bude teplo mnohem déle než při spalování běžného dřeva - to vše díky silné kompresi. Briketa je ekologická a neovlivňuje přirozený ekosystém - jde o zpracovanou formu dřevěného odpadu. Nejsou škodlivé pro životní prostředí a zdraví, protože neobsahují škodlivé látky.
Všechny druhy briket jsou vhodní pro krby a krbové kamna, kachlové pece ale i pro kotle centrálního vytápění na pevné paliva.
Skladování briket je taktéž jednou z výhod briket - je totiž velice snadné. Každý obal je pevně uzavřen a chrání před vlhkostí.Briketa by však měla být uložena na paletě, aby nedošlo ke kontaktu brikety se zemí a nedošlo tak k navlhnutí. Po vhodném přikrytí takové palety je možnost skladování i venku
Další výhodou tak zabalené brikety je schopnost udržovat čistotu v místnosti.
Briketa je velmi výhřevné palivo, ale určitě na začátku třeba sledovat hoření abychom zajistili správný přísun vzduchu a dosáhly tak efektivnosti.Pokud to nezaisíme, stane se že briketa rychleji shoří a výhřevnost bude nízká.